A vörös lencse
A vörös lencse a hüvelyesek családjába tartozik. Felhasználhatjuk levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz, pürékhez vagy szószokhoz.
Kémiai alkotórészei: magas fehérje, aminosav (purin), szénhidrát, oligoszacharidok, élelmi rostok, ásványi anyagok, nyomelemek (kálium, foszfor, vas) és vitaminok (A, B1, B2, B6, B12).
Hatása: magas élelmi rost tartalma miatt megelőzi a székrekedést, rendben tartja a bélrendszert, gyakori lencsefogyasztással kivédhetőek a belek rosszindulatú elváltozásai. Fehérjékben is gazdag, ezért fontos alapanyaga a vegetáriánus étrendnek. A vörös lencse szénhidrátjainak glikémiás indexe alacsony, kismértékben és lassan emeli meg a vércukor szintet, ezért beépíthető a cukorbetegek diétájába. Vitaminjai kevésbé hasznosulnak, a magas rost és oligoszacharid tartalom miatt rossz hatásfokkal szívódnak fel.
Konyhai felhasználása: főzés előtt nem kell beáztatni, csak megmosni, főzési ideje rövid, kb. 20-25 perc. Narancssárga színét elveszti, bebarnul a főzés során, kiváló levesnek, főzeléknek, vagy pürének. Fűszerezése: római kömény, curry, mustár, fokhagyma, koriander.
Ellenjavallat: kerüljük renyhe, puffadással járó emésztés esetén, puffadást, hasmenést okozhat. A magas purintartalma miatt köszvényes betegeknek nem ajánlott.
Felhasznált irodalom: Kissné Dogossy Éva - Zsoldos Márton: A természet kincseskamrája