A zöldborsó
Hüvelyes növényeink közé tartozik, értékes fehérjeforrás, így vegetáriánus étrendben kihagyhatatlan fontos tápanyagai miatt.
Összetevői: keményítők, cukrok, fehérjék, A-, B1-, B2-, B3-, PP-, C- és D vitamin, ásványi sók (foszfor, kálium, vas, cink), rostok.
Gyógyászati javallatok: fizikai és szellemi fáradtság, valamint az általános gyengeség állapotai, hajlam a lesoványodásra, nehézkes ürítés.
Ideális fogyasztási módjai: leves, köret, krém és friss vagy fagyasztott hüvelyesekből készült leves (a "mindenestül" ehető zsenge borsót is beleértve: legkönnyebben emészthető állapotában időnként megengedett annak is, aki kövektől, köszvénytől vagy cukorbetegségtől szenved, de ellenjavallt bélhurut esetén), száraz hüvelyesként fogyasztva áztatást igényel (nem ajánlott a fent említett betegségek esetén, ugyanakkor tápértéke sokkal nagyobb a friss zöldborsóénál).
Figyelmeztetések és ellenjavallatok: a friss zöldborsóban található néhány alkaloida (betain és kolin), amelyek egyesekre káros hatással vannak; főként ha meleg időben túl sok zöldborsót fogyasztunk, akkor mérgezést okozhat. Kerüljük a konzerv zöldborsót, mert kevés tápértékkel bír és adalékanyagokat tartalmaz (cukrot és tartósítószert), helyette válasszuk inkább a fagyasztottat.
Magas rosttartalma miatt jó hatással van a bélműködésre, lassú felszívódású szénhidrát, így segíthet a cukorbetegség megelőzésében is. Köszvény és ízületi gyulladás esetén nem ajánlott a fogyasztása purin tartalma miatt.
Felhasznált irodalom: Angela Maria Mauri - Gyümölcsök zöldségek