Könnyen elkészíthető, gluténmentes receptek, akár kezdőknek is!

Milady ízei

Milady ízei

Zöldségismeret - zöldborsó

2017. szeptember 01. - BolyhosMilady

A zöldborsó

Hüvelyes növényeink közé tartozik, értékes fehérjeforrás, így vegetáriánus étrendben kihagyhatatlan fontos tápanyagai miatt. 

Összetevői: keményítők, cukrok, fehérjék, A-, B1-, B2-, B3-, PP-, C- és D vitamin, ásványi sók (foszfor, kálium, vas, cink), rostok.

Gyógyászati javallatok: fizikai és szellemi fáradtság, valamint az általános gyengeség állapotai, hajlam a lesoványodásra, nehézkes ürítés.

Ideális fogyasztási módjai: leves, köret, krém és friss vagy fagyasztott hüvelyesekből készült leves (a "mindenestül" ehető zsenge borsót is beleértve: legkönnyebben emészthető állapotában időnként megengedett annak is, aki kövektől, köszvénytől vagy cukorbetegségtől szenved, de ellenjavallt bélhurut esetén), száraz hüvelyesként fogyasztva áztatást igényel (nem ajánlott a fent említett betegségek esetén, ugyanakkor tápértéke sokkal nagyobb a friss zöldborsóénál). 

Figyelmeztetések és ellenjavallatok: a friss zöldborsóban található néhány alkaloida (betain és kolin), amelyek egyesekre káros hatással vannak; főként ha meleg időben túl sok zöldborsót fogyasztunk, akkor mérgezést okozhat. Kerüljük a konzerv zöldborsót, mert kevés tápértékkel bír és adalékanyagokat tartalmaz (cukrot és tartósítószert), helyette válasszuk inkább a fagyasztottat.

Magas rosttartalma miatt jó hatással van a bélműködésre, lassú felszívódású szénhidrát, így segíthet a cukorbetegség megelőzésében is. Köszvény és ízületi gyulladás esetén nem ajánlott a fogyasztása purin tartalma miatt.

 

Felhasznált irodalom: Angela Maria Mauri - Gyümölcsök zöldségek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miladyizei.blog.hu/api/trackback/id/tr2712796608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása