A bazsalikom (Ocimum basilicum)
Közismert fűzser- és aromatikus gyógynövény. A növény virágos, leveles hajtása adja a drogot, fűszeres, fanyar szagú, enyhén kesernyés.
Hatásai: gyomorerősítő, étvágygerjesztő, emésztést serkentő, szélhajtó, bélgörcsoldó, tejelválasztást serkentő, köhögéscsillapító, hurutoldó, köptető, vízhajtó, antibakteriális és fertőtlenítő hatású. Idegnyugtató, depresszió, fáradékonyság, idegfeszültség és fejfájás esetén nyugtató hatású. Immunerősítő, tisztító és méregtelenítő hatása miatt tisztítókúrák elmaradhatatlan kísérője. Szájüreg- és torokgyulladás esetén öblögetőszerként használhatjuk. Sebek esetében elősegítheti a hegesedést. Fürdő esetében is kifejti nyugtató, fertőtlenítő hatását, jól alkalmazható más illatos füvekkel. Magjából és összetört leveleiből zsírral vagy olajjal kenőcsöt készíthetünk és ajakszárasság, ajakrepedésnél használhatjuk.
Főzésnél: nagyon jól illik paradicsomos ételekbe, sűrűn használjuk zöldséges ételeknél, ízesíthetjük vele a salátáinkat, de kiváló fűszere a húsos ételeknek is.
Én nagyon sokszor használom, nálam alapfűszernek számít, sosem maradhat el a zöldségleveseimből. Szinte minden zöldséghez illik, a paradicsomos ételekbe dupla adagot szoktam tenni. Nagyon jó társa a petrezselyem vagy az oregano.
Felhasznált irodalom: Zelenyák János - Gyógynövények, Németh Imréné - Gyógynövény ABC, Kissné Dogossy Éva - Zsoldos Márton: A természet kincseskamrája